Διατήρηση της Φρεσκάδας και των Θρεπτικών Συστατικών
Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που το καθιστούν απαραίτητο για μια υγιή ζωή.
Ωστόσο, για να διατηρηθούν η φρεσκάδα και οι θρεπτικές του ιδιότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να το συντηρούμε και να το αποθηκεύουμε σωστά. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Επιλέξτε την Κατάλληλη Συσκευασία
Η συσκευασία του ελαιολάδου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητάς του. Προτιμήστε να αγοράζετε ελαιόλαδο σε σκούρες γυάλινες φιάλες ή σε μεταλλικές συσκευασίες. Αυτές οι συσκευασίες προστατεύουν το λάδι από το φως και την οξείδωση, που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του και την ποιότητά του.
Αποθήκευση σε Σκιερό και Δροσερό Μέρος
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι γύρω στους 15-20 °C. Αποφύγετε την αποθήκευση του ελαιολάδου κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές ή σε μέρη που θερμαίνονται εύκολα.
Κλείσιμο της Συσκευασίας
Μετά από κάθε χρήση, βεβαιωθείτε ότι η φιάλη του ελαιολάδου είναι καλά κλειστή. Η επαφή με τον αέρα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση, μειώνοντας τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου. Χρησιμοποιήστε το πώμα ή το καπάκι της φιάλης για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει επαφή με τον αέρα.
Χρησιμοποιήστε το Ελαιόλαδο σε Σύντομο Χρονικό Διάστημα
Αν και το βιολογικό ελαιόλαδο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, είναι καλύτερα να το καταναλώσετε μέσα σε 6-12 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και προτιμήστε να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες, ώστε να μπορείτε να τις καταναλώσετε φρέσκες.
Μην αποθηκεύετε το Ελαιόλαδο στην Ψύξη
Αν και η ψύξη μπορεί να φαίνεται μια καλή επιλογή για τη διατήρηση του ελαιολάδου, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υφή και τη γεύση του. Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων, οδηγώντας σε μια παχύρευστη και θολή εμφάνιση όταν το λάδι ζεσταίνεται ξανά.
Αποφύγετε την Επαφή με Νερό
Η επαφή του ελαιολάδου με το νερό μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητά του και να προωθήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να το μεταφέρετε ή να το σερβίρετε είναι στεγνά και καθαρά.
Προσέξτε τη Γεύση και την Οσμή
Αν παρατηρήσετε αλλαγές στη γεύση ή την οσμή του ελαιολάδου, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει οξειδωθεί ή έχει χαλάσει. Ένα φρέσκο βιολογικό ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει πικρή και φρουτώδη γεύση, ενώ η οσμή του θα πρέπει να είναι ευχάριστη και φρέσκια.
Συμπέρασμα
Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του βιολογικού ελαιόλαδου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της φρεσκάδας και των θρεπτικών του συστατικών. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να απολαμβάνετε το ελαιόλαδό σας σε άριστη κατάσταση και να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τα οφέλη του για την υγεία σας.
Είτε χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, είτε για ντρέσινγκ, οι σωστές πρακτικές αποθήκευσης θα διασφαλίσουν ότι θα έχετε πάντα ένα προϊόν κορυφαίας ποιότητας στη διάθεσή σας.
* Το Plativolia Organic Vasilaki Olive Grove είναι ένα βραβευμένο Κρητικό ελαιόλαδο υψηλό σε πολυφαινόλες (>250mg/kg) με χαρακτηρισμό υγειοπροστασίας (Health Claim) EU432/2012, χαμηλής οξύτητας < 3 και αποτελέσματα οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους καθιστώντας το ένα ελαιόλαδο αρμονικά εύγεστο και υγιεινό χαρίζοντας στα φαγητά γεύση και αξία.